Hoera! CKC Seminars bestaat 27,5 jaar!

Psst…we hebben iets te vieren. CKC Seminars bestaat 27,5 jaar!
In tijden dat we niet live naar congres kunnen, blijven we omdenken in kansen en mogelijkheden. Zo ontvingen we het afgelopen jaar deelnemers in 2 groepen middels het innovatieve canon-programma en brachten diverse sprekers en sponsoren een inhoudelijk webinar in de tv-studio. Met de nodige aanpassingen hebben we elkaar de afgelopen tijd veilig ontmoet en doelgroepen en branches verbonden met elkaar. Zowel off- als online hebben wij de nodige #kennismetbeleving gedeeld. Samen met onze vaste locatiepartners, sponsoren, samenwerkingspartners, sprekers, deelnemers  en regionale leveranciers was er altijd persoonlijk contact en de mogelijkheid om wensen op maat uit te voeren. We vinden het fantastisch dat dat mogelijk was. We bedanken iedereen voor het vertrouwen in CKC Seminars!

En nu kijken we vooruit. Naar een nieuw jaar, waarin we weer iedereen mogen inspireren met onze congresprogramma’s. Hopelijk snel ook weer live, op locatie. De kracht van fysiek ontmoeten is namelijk groter dan ooit!

De maand februari zal 27,5 dag lang in het teken van ons jubileum staan. Via onze LinkedIn pagina delen we verschillende berichten, winacties en herinneringen aan de afgelopen jaren en zetten we natuurlijk onze klanten in het zonnetje. We zijn op zoek gegaan naar een creatieve manier om in deze tijd toch samen bij dit moment stil te staan. Bekijk hieronder het jubileumfilmpje waarin we met veel plezier iedereen persoonlijk bedanken:

Oprichter Gert van der Donk vertelt: “De tijd is voorbijgevlogen. Wat in 1993 op een zolderkamer begon, is uitgegroeid tot een innovatieve en veerkrachtige organisatie. Ook nu blijven we omdenken, omdat we vinden dat elk goed idee een podium verdient.”

Directeur Joke Dielesen: “Zeker, we zijn koersvast, maar bewegen mee in deze complexe tijd. Juist nu kunnen we zowel online als offline kennisdelen. Samen met onze partners werken we aan de ambitie van een leven lang ontwikkelen. Gelukkig hebben we een ondernemend en creatief team!”

“Dat klopt. We hebben alles-in-huis om elk congres tot een succes te maken. Van conceptontwikkeling tot projectmanagement en van vormgeving tot uitvoering.” zegt HR-/Financieel Manager Christine Kwekkeboom.

Congresontwikkelaars Rowi Kartner en Bram Beks vullen aan: “Dat komt ons nu goed van pas. We versnellen en kijken waar we nieuwe kansen en behoeften in de markt zien. Binnen de vakgebieden Duurzaamheid, Projectmanagement, HR, IT en Marketing & Communicatie. Ook in tijden van thuiswerken willen we doelgroepen, vakgebieden en branches verbinden. Normaal doen we dit met honderden professionals bij elkaar, waarbij we de ideale balans zoeken tussen kennis met beleving.”

“Door het jaarlijks terugkerende karakter van onze bijeenkomsten inspireren we onze klanten het hele jaar door. We doen dit door middel van webinars, masterclasses en congressen. Op locatie maar nu ook vanuit thuis. De kracht is om niet naar het verleden, maar naar de toekomst te kijken. Wat kunnen we wel? De gesprekken met onze sponsoren, sprekers en deelnemers geven vertrouwen en energie.” voegen congrescoördinatoren Angélica Willems en Linda Wouters toe.

Tot slot vullen vaste hostessen Thérèse Wyns en Angela Merkelbach aan: “Wij kunnen dan ook niet wachten om jullie weer te mogen ontvangen en verwelkomen op onze congressen. Natuurlijk doen we dit klantgericht, veilig en verantwoord. Zodat we jullie weer kunnen inspireren met onze programma’s. Juist nu geloven wij dat de kracht van fysiek ontmoeten groter is dan ooit!”

Wij willen iedereen bedanken die hier in de afgelopen jaren aan heeft meegewerkt! Proost!

OVERZICHT NIEUWS