Afgelopen woensdag vond de 20e editie van het PPM Jaarcongres plaats. Tijdens deze jubileumeditie ging men binnen het thema op zoek naar harmonie. Harmonie tussen koers en doelen, beleid en uitvoering en tussen alle betrokken partijen. Hoe kan portfoliomanagement bijdragen aan balans én grip in een veranderlijke wereld? Wat vraagt dit van leiderschap, gedrag en cultuur? Iedere deelnemer ging op ontdekking hoe PPM optimaal in te zetten binnen de eigen organisatie.
Dank aan de sprekers, deelnemers, de leden van de adviesraad en onze partner Fortes voor het vertrouwen en de fijne samenwerking. Ook een dank richting Kontakt der Kontinenten, voor de hartelijke ontvangst en de gastvrijheid.
De keynote lezingen waren dit jaar in handen van Thijs Homan en Ben de Jong.
Thijs deelt met een vleugje gepaste humor, een vernieuwende visie op organisatieverandering, die afwijkt van klassiek verandermanagement. Hij besprak onbeheersbaarheid, onvoorspelbaarheid en de invloed van emoties, machtsverhoudingen en politieke spelletjes. “Hoeveel invloed hebben we écht” was de centrale vraag in zijn interactieve betoog. Om bij de deelnemers een stukje bewustwording te creëren over hoe men bezig is en en hoe verandering daadwerkelijk in gang gezet kan worden, gaf hij eenieder huiswerk mee in de vorm van een aantal ‘meeneemvragen’ richting de praktijksessies. Of hoe Thijs het zelf noemt het ‘conceptueel sleepnet door de eigen praktijkervaring heen halen’ .
Tijdens de praktijksessies zochten de deelnemers de verdieping op en gingen enkele deelnemers daadwerkelijk met elkaar aan de slag aan de hand van diverse scenario’s uit de praktijk. Tijdens iedere sessie kwamen er vele vragen vanuit de aanwezige deelnemers wat in menig sessie tot een interessante discussie leidde. Nog voldoende gespreksstof voor een volgende editie!
Na het diner gaf Ben in zijn keynote praktische tips om door middel van je eigen portfolio dashboard bruikbare rapportages te creëren die managers leiden naar goede besluitvorming over het portfolio. Wat doet dat met het door het management gewenste grip en inzicht? Hoe voorkom je drukke en lange Excel lijsten met veel data? Hoe kan datavisualisatie daarbij helpen?
De praktijksessies waren dit jaar in handen van Royal Cosun, Centraal Orgaan opvang asielzoekers, Amphia, Coca Cola HBC, Hogeschool Windesheim en de Justitiële Informatiedienst in samenwerking met Fortes Change Cloud.
Naast de inhoudelijke bijdragen was er tijdens deze feestelijke editie ook ruimte voor de boeklancering van het boek ‘Portfoliomanagement – Samen strategische keuzes maken’, geschreven door Jan Bloem en Monique van Gestel – van Gils. Het boek biedt inzicht in de organisatorische en veranderkundige kant van portfoliomanagement, met aandacht voor zowel de harde, instrumentele kant als de zachte, mensgerichte kant. Het biedt een degelijk plan van aanpak met 9 bouwstenen, praktische handvatten en inspirerende praktijkvoorbeelden uit overheid, onderwijs, zorg en bedrijfsleven.
Heb je suggesties, ideeën of feedback om de kwaliteit te verbeteren? Laat het ons via de evaluatie weten.
Wil je ook in 2026 onderdeel uitmaken van dit congres? Registreer je dan voor 1 december 2025 en ontvang €100,- vroegboekkorting op het reguliere inschrijftarief.